RSS

Jenis-jenis perbuatan

20 Nov

Ibnu Qudamah al-Maqdisi berkata dalam kitabnya Mukhtasar Minhaj al-Qasidin:

“Ketahuilah bahawa amal perbuatan itu terbahagi kepada tiga jenis:

Pertama: Maksiat; ia tidak berubah dengan berubahnya niat. Contohnya orang yang membina masjid dengan tujuan kebaikan, tetapi menggunakan wang haram. Sesungguhnya niat yang baik itu tidak memberi apa-apa kesan…”.

“…Sesungguhnya ketaatan itu boleh bertukar menjadi maksiat dengan sebab niat. Manakala maksiat tidak bertukar menjadi ketaatan dengan sebab niat”.

“Kedua: Ketaatan; ia amat berkait rapat dengan niat, dalam konteks sah atau tidak sah di sisi Allah, juga dalam konteks menambah ganjaran dan kelebihannya…”

“…Ketiga: Perkara-perkara harus. Tiada satu perkara harus kecuali ia mempunyai satu niat atau beberapa niat…”

“…Alangkah besarnya kerugian bagi orang yang mencuaikan niat dan melakukan perkara harus seperti haiwan ternakan melakukannya…”

Perhatian besar yang diberikan Islam pada isu niat ini sudah tentu mengandungi hikmah yang besar dan faedah yang hebat. Antaranya:

1)   Kewujudan niat menunjukkan perbuatan itu sengaja kita lakukan. Perbuatan yang sengaja dilakukan biasanya adalah perbuatan terancang. Begitulah Islam melatih umatnya agar melakukan sesuatu perkara secara terancang.

2)   Kewujudan niat di awal perbuatan menyebabkan kita fokus untuk mencapai sesuatu objektif daripada perbuatan itu. Ketiadaan fokus lebih mudah membawa kepada kegagalan.

3)   Kewujudan niat merangsang kesungguhan dan semangat untuk melakukan pekerjaan itu dengan baik sehingga selesai.

4)   Kewujudan niat mendorong sikap berhati-hati dan mengutamakan urutan prioriti dalam memilih pekerjaan yang hendak dilakukan.

Kepentingan niat ini menggambarkan betapa umat Islam dididik menjadi umat yang teliti dalam setiap pekerjaannya.

Di samping itu mereka juga dididik agar sentiasa menyimpan azam untuk mencapai kejayaan, serentak dunia dan akhirat. Sudah tentu ini adalah antara rahsia umat Islam terdahulu berjaya menegakkan tamadun Islam yang gilang gemilang dan tiada tolok bandingnya.

Umat Islam kini tidak akan berjaya mencapai kegemilangan silam jika mereka tiada ciri-ciri kecemerlangan yang ada pada generasi terdahulu. Ciri yang paling penting ialah niat yang soleh disertai keazaman yang tinggi dan tidak mudah mengalah.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 20, 2011 in Tarbiyyah

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: