RSS

Notaku: Antara Nasionalis-Sekular dan Liberal-Demokratik

02 Mar

Kertas Kerja Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman,Presiden ISMA
Dialog Masa Depan Agenda Islam Dalam Menghadapi Cabaran Semasa


Apakah agenda Islam?

Islam adalah agama risalah yg membawa agenda. Nabi Muhammad SAW telah membawa rislah dan didokong oleh para sahabat dan diteruskan oleh khulafa selepas mereka sehingga islam menguasai sepertiga dunia. Hari ini kuasa dunia telah bertukar tangan kepada barat solibiyyun.

Agenda Islam pada hari ini ialah mengembalikan kemegahan lalu dan menyempurnakan tanggungjawab ustaziayatul alam.

Di antara kalimah mengembalikan kegemilanganbdan ustaziayul ala alam terdapat pelbagai peringkat agenda mengikut suasana dan latarberlakang sejarah masing-masing.

Yang masih dijajah atau dijajah semula, agenda utamanya ialah menghalau penjajahan. Yang telah merdeka berjuang mempertahankan identiti keislamannya, membangun diri, cuba untuk survive dalam pertembungan yang tidak seimbang dan berjuang untuk mendapat hak menentukan masa depan dengan cara sendiri.

Apakah cabaran masa kini?

1.Dalaman

Model pemerintahan yang berdasarkan nasionalist-secular bakal atau telah tamat tempoh sah lakunya.sebagaimana yang kita saksikan semua sistem pemerintahan yang berbentuk zaman kemerdekaan sedang mengalami zaman senjanya.begitu juga di malaysia bentuk nasionalis secular sudah tidak dapat diterima oleh masyarakat dan telah rosal dari dalam.kita boleh menjangkakan perubahan pasti berlaku.

2.Luaran
Selepas kejatuhan soviet union,senjata perang barat tertumpu kepada islam atau dunia islam.lahir pada waktu itu istilah pertembungan tamadun dan islam dilabel sebagai pengganas.

Mengambil kesempatan 911,bush telah mengishtiharkan perang salib terhadap umat Islam. US menggubal akta keselamatan nasional yg mengizinkan negara literal dunia itu menyerang sesiapa sahaja yang mereka anggap pengganas di mana sahaja di dunia ini.

Atas alasan itu Afganistan dan Iraq diserang. Kempen Amerika utk menyebarkan demokrasi dan kebebasan seterusnya diperluaskan ke negara-negara lain dengan cubaan menghapuskan perkataan jihad dan mengubah silibus pengajian islam di negara arab.strategi inilah yg akhirnya satu demi satu negara islam dilanda revolusi rakyat.

Dimana kedudukan agenda islam dalam arus perubahan ini?
Arus perubahan ini didorong oleh pengaruh liberalisme yg datang dari ideologi humanisme yang dicipta barat yg akhirnya diterjemahkan kepada piagam hak asasi manusia. Humanisme ialah fahaman mempertuhankan kehendak manusia.

Fahaman ini diterjemahkan dalam sistem politik dengan istilah sebagai liberal demokratik. Berdasarkan falsafahnya, liberal demokratik tidak mengiktiraf peranan mana-mana agama dalaam mengurus kehidupan dan tidak membezakan manussia yg beriman dengan yang beiman, agama mengikut fahaman ini hanyalah hubungan spiritual antara manusia dgn tuhan semata

Ia penghalang utana sebarang usaha merebut semula kuasa daripasa angan pihak barat dan sebarang usaha mengembalikan semua bumi islam di bawah kekuasaan rahmat Allah dan apa lagi untuk meneruskan risalah ustaziyatul alam.

Selain itu, fahaman liberal democratic bercanggah secara langsung dengan fahaman Islam yang syumul yang dianuti oleh semua pengikut gerakan Islam bahkan seluruh umat Islam. Kesyumulan Islam menuntut keunikan agenda Islam. Agenda Islam tidak boleh dicampur-adukkan dengan agenda lain.

2 pilihan

  • Kembali kpd islam,.bersatu mempertahankan sisa hak warisan yg masih ada
  • Lebur dalam masyarakat antarabanga di bawah pengaruh globalisasi
Gerakan dakwah Islam perlu kepada waaqaf (merenung sejenak) untuk bertanya diri, apa agenda Islam yang diperjuangkan dan di mana dia berada sekarang?Ternyata kita tiada pilihan lain kecuali membuat pilihan yang tidak popular iaitu kembali kepada Islam dan bersatu-padu mempertahankan saki baki hak warisan yang masih ada. Perlembagaan yang sedia ada masih memihak kepada agenda Islam.Oleh kerana dasar nasionalist secular telah hampir pasti ditolak, jalan singkat yang paling selamat bagi orang Melayu ialah bersetuju dengan konsep negara Islam(negara milik orang islam).Itu sahaja yang akan menyelamatkan Malaysia dan juga orang Melayu. Masih ada ruang dalam perlembagaan yang membolehkan kita membetulkan kesilapan.Atas sebab itu, saya menolak sekeras-kerasnya perjuangan konsep liberal  democratic di Malaysia samada di bawa oleh tokoh politik, atau NGO. Kerana perjuangan ini hanya menguntungkan pihak bukan Islam yang mengambil kesempatan atas hak kesama-rataan yang diberikan dan akan melempar jauh agenda Islam dari arus perdana pentadbiran negara.Atas sebab yang hampir sama, saya juga tidak setuju berkenaan Tahaluf PAS-PKR-DAP(khususnya) kerana tahaluf tersebut boleh menyebabkan:

  1. Kekeliruan terhadap seruan dakwah “khitab islami” terutama di kalangan belia
  2. Kecelaruan terhadap RUJUKAN dalam dakwah “marjaiyah” antara syariat Islam dan hak asasi
  3. Membawa kepada PENJUZUKAN terhadap Islam dengan penggabungan ideologi islam,sosialis,demokrasi dan liberal

Saya juga mendesak UMNO dengan keras agar menginsafi keadaan dan menunjukkan niat dan keazaman ikhlas untuk memperbetulkan keadaan. Mereka harus faham bahawa zaman nasionalist secular telah berakhir.

Saya dengan sesungguhnya untuk kesekian kali mendesak PAS dan UMNO kembali berunding demi memartabatkan kedaulatan Islam serta maruah bangsa melayu dan masa depan negara.

Jika ini tidak berlaku, saya memberi amaran bahawa situasi yang bakal dialami Malaysia dengan kedudukan geografi dan struktur demografi yang ada akan lebih teruk berbandung negara lain di Timur Tengah.

Dan nasib orang Melayu dan umat Islam jauh akan lebih teruk lantaran projek Islam akan terpelanting keluar gelanggang.
Saya ingin menyampaikan mesej kepada anak muda Melayu yang sangat mengambil berat tentang bangsa lain, supaya jangan risau tentang nasib mereka kerana mereka akan dible oleh kuasa besar, tetapi jika kuasa hilang di tangan kita, tiada siapa yang akan membea anda.Jadi apa pilihan kita?
Jawapan saya seribu kali bahawa yang akan menyelamatkan kita ialah Islam, kembali kepada Islam. Saya menyeru semua pihak, marilah kita selesaikan masalah kita sesama kita, dalam lingkungan kita dan dengan cara kita.
Sekian. wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

“Membangun Umat Beragenda”

*nota diambil dari Kertas Kerja Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman,Presiden ISMA: Dialog Masa Depan Agenda Islam Dalam Menghadapi Cabaran Semasa.

Video Penuh
http://www.mobtv.my/VOD-Masa_Depan_Agenda_Islam_Di_Malaysia.html

*sebarang penambahan,pengurangan,kesilapan mana-mana kenyataan di atas berpunca dari kesilapan penulis sendiri

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 2, 2012 in Wacana, Ceramah, Penjelasan

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: